Hesabım
Giriş Yap / Kaydol
En az bir harf yazın
Sevgililer
İş Bankası Kültür Yayınları - Carlo Goldoni
13,64 TL
Stokta Kalmamış!
Özellikler
Carlo Goldoni (1707-1793): Eserleriyle İtalyan tiyatrosunda köklü değişimlere yol açmış, çağdaş tiyatronun köşe taşlarını yerleştirmiştir. Doğaçlamadan yazılı oyunlara geçişin ilk örneği 1738’de yazdığı Saray Adamı Girolamo’dur. Bu oyunda sadece başkişinin rolü yazılıdır. 1743’de sahnelenen Namuslu Kadın tümüyle yazılı bir metindir. Goldoni ticaret ve gelişmeye başlayan sanayinin yeni bir dünyanın ve beklentileri farklı bireylerin habercisi olduğunu kavramış bir sanatçıdır. Tiyatroda klasik tiplemeleri ve maskları kaldırmış, günlük yaşamda karşılaşılan karakterleri, tutkuları ve olayları sahneye taşımıştır. Çeşitli toplum kesitlerinin karakteristik özelliklerini yansıtmış, bireylerin yer aldıkları toplumsal sınıfa göre davranışlarının altını çizmiştir. Lokantacı Kadın, Yalancı, Kahvehane, Meydan en tanınmış oyunlarındandır.

Necdet Adabağ (1942): DTCF İtalyan Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı’ndan Alberto Moravia üzerine yaptığı tezle mezun oldu. Urbino Üniversitesi’nde İtalyan Edebiyatı üstüne doktora yaptı Tezini Giacomo Leopardi üzerine yazdı. Uzun bir süre İtalyan Kültür Merkezi’nde çevirmen, kültür ve sanat danışmanı olarak çalıştı. DTCF’de dekanlık ve İtalyan Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı başkanlığı yaptı. Pek çok İtalyan sanatçı ve düşünürün eserlerini Türkçeye çevirdi.

Leyla Tecer (1944): Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü ile DTCF Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü bitirdi. Eğitimini Paris’te ITI’ye bağlı Uluslararası Tiyatro Üniversite’sinde sürdürdü. Ankara Devlet Tiyatrosu’nda oyunculuk ve yönetmenlik yaptı, ilk kadın genel müdür yardımcısı olarak idari görevler üstlendi. DTCF Tiyatro Bölümü’nde, Erciyes Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde dersler verdi.
X

Sizlere daha iyi hizmet verebilmek için sistem içerisinde çerezler (cookies) kullanmaktayız. "Kişisel Verilerin Korunması ve Gizlilik" sayfasından daha detaylı bilgilere erişebilirsiniz.

Anladım, sorun değil, benim için daha iyisini yapmaya devam edebilirsiniz.